Munk er en dyktig sangfugl som finnes over store deler av landet, men er mer sparsommelig utbredt i de nordligste fylkene. Den trives best i løv- og blandingsskog, med tett og frodig undervegetasjon. Hannen og hunnen ligner en del på hverandre, men har forskjellig farge på hodetoppen. Hannen har svart hette, mens hunnen har rødbrun. De fleste munker i Norge er trekkfugler og kommer til oss i løpet av mai. Lengst sør i landet kan de første trekkfuglene være tilbake allerede i april. Hannen og hunnen samarbeider om både reirbygging, ruging og mating av unger. Reiret plasseres i busker eller lavt i små trær. Ungene oppholder seg i reiret i omkring to uker etter klekking, men de er avhengige av foreldrene en stund til og holder seg i nærheten av dem i ytterligere noen uker. Munk er hovedsakelig insektspisere, men kan også spise frukt og bær.
Høsttrekket starter allerede i august, og kursen settes mot de nordlige og vestlige delene av Afrika. De siste årene har imidlertid stadig flere individer valgt å overvintre her, noe som sannsynligvis skyldes mildere vintere og bedre tilgang på mat.
God helg!👋

Legg igjen en kommentar